top of page

Geschiedenis Woerden

Geschiedenis in vogelvlucht

Woerden heeft een rijke geschiedenis waar al millennia wordt geleefd. Er zijn vele vondsten uit de Romeinse tijd gevonden bij de uitbreidingen van de stad. Door de ideale ligging langs de Rijn (tegenwoordig de Oude Rijn) met een verbinding naar zee.
Een van de grootste vondsten is het castellum (militaire vesting) van het jaar 41 n.Chr . Castellum Laurium werd hier gevestigd vanwege de natuurlijke hoogte van het gebied.

Castellum Laurium is in gebruik geweest tot omstreeks het jaar 270.

Woerden is ook bekend van de periode 719 tot en met 722 toen Bonifatius verbleef in Woerden.

Om de uitbreidingen van de graaf van Holland te remmen besloot de bisschop van Utrecht in 1160 een vesting te bouwen in Woerden. Een versterking met een slot, wallen en , grachten.
In de periode 1165 - 1304 hadden De Heren van Woerden het bestuur over Woerden. Het huidige wapen van Woerden, een geel vlak met drie zwarte ruiten, werd in 1277 erkend als wapen.

Een belangrijk moment in het jaar 1372 toen op 12 maart stadsrechten werden gegeven door hertog Albrecht van Beieren.
Later werd in 1410 gestart met de bouw van het Kasteel van Woerden, het huidige kasteel in Woerden.
Het stadhuis werd gebouwd in 1501, leuk detail is dat het een kopie is van een gebouw uit Haarlem.
Andere historische bouwwerken in Woerden zijn de Lutherse kerk uit 1646, de Petruskerk uit 1673, de molen (De Windhond) uit 1755, het Arsenaal uit 1762 (tegenwoordig een hotel/restaurant Van Rossum), de Kazerne uit 1790 (nu onderdeel van het horecaplein), de Sint-Bonaventurakerk uit 1892, het Klooster uit 1899 en de watertoren uit 1906.

Bijzonder moment was op 12 mei 1855 toen Woerden werd aangesloten op het spoorwegennet. Het huidige stationsgebouw dateert uit 1911 en is in 1996 verbouwd.

Woerden heeft hedendaags een bijzonder treinverbinding met de Randstad en daarbuiten. Er zijn verbindingen in de richting Amsterdam, Leiden, Utrecht en Gouda met Rotterdam en Den Haag. Met één keer overstappen in verbinding Schiphol en Rotterdam Airport of de diverse Europese treinverbindingen.

Kasteel Woerden

Ter verdediging tegen de bisschop van Utrecht gaf de graaf van Holland opdracht om het kasteel aan de oostzijde van Woerden te bouwen.

De oudste informatie over de bouw dateert van 1415, daaruit blijkt dat de bouw inmiddels vergevorderd was.

Leuk detail uit de oude documenten, in de periode daarvoor heeft een "Steenen Huys" gestaan aan de westkant van Woerden ter verdediging van Utrecht tegen Holland.

Het kasteel heeft vele bestemmingen gehad nadien. tot 1872 was het een (militaire) gevangenis, later een hospitaal en gebruik door het Ministerie van Defensie.

Tegenwoordig heeft het multifunctionele functie. Er zijn woningen behorende tot een woongroep en horeca bedrijf voor o.a. zalenverhuur en bruiloften.

In het RTV Utrecht programma Van Rossem vertelt hij binnen 13 minuten leuke informatie over de Romeinse tijd in de regio Woerden. 


Bij de bouw van de parkeergarage Castellum zijn er verschillende vondsten gedaan. In een rondleiding van Maarten van Rossem krijgt u een leuke indruk van de binnenstad en de geschiedenis. 

Bonaventura Kerk

De kerk is gebouwd in 1892 en daarmee redelijk recent te noemen. Het is ontworpen door architect Nicolaas Molenaar sr en was daarmee een van zijn belangrijkste werken.

De Bonaventura is gebouwd als een kruisbasiliek in neogotische stijl, gebaseerd op de vroege Franse gotiek.

De hoogste toren is 77 meter hoog en staat daarmee op de 31ste plek van hoogste kerktorens in Nederland. De toren wordt bekroond met een scherpe naaldspits met op de top een goudkleurige
windhaan.

Kaasmarkt van Woerden

Woerden staat bekend vanwege zijn historische kaasmarkt. Het lokale radio en televisie station heeft een film gedeeld over de 75 jaar viering van de kaasmarkt Woerden in (jaar 1960).  Leuke oude filmbeelden over de beroemde Woerdense markt.

bottom of page